Πώς να κάνεις την αποτυχία να δουλέψει…. για εσένα!

Πως μπορεί κάποιος να πετύχει κάτι που θέλει πολύ; Ποια εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιήσει; Τι να περιμένει όταν αποτυγχάνει; Παρακάτω μοιράζομαι την εμπειρία μου μαζί σου, η διαδικασία και το αποτέλεσμα της οποίας με εξέπληξε ευχάριστα!

Μια από τις μεγαλύτερες τιμές για έναν ομιλητή είναι να μιλήσει σε TEDx event. Tα ΤΕDx events, events που ξεκίνησαν από το TED, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1984 στην Καλιφόρνια, έχουν ως στόχο να διαδώσουν ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν και γίνονται ανά τον κόσμο. Τον Δεκέμβριο του 2011, ένας από τους στόχους του 2012 που έθεσα με την ομάδα μου, ήταν να μιλήσω σε ένα TEDx event.

To πρώτο που κάναμε ήταν να επικοινωνήσουμε με τα ελληνικά-κυπριακά TEDx events, με τους υπευθύνους. Δεν λάβαμε κάποια απάντηση. Τον Mάρτιο 2012, είδα ότι άνοιξε η διαδικασία για τους ομιλητές για το TED event στην Καλιφόρνια. Η διαδικασία περιλάμβανε το να στείλεις video 1 λεπτού με την ομιλία σου στο TED και μετά να σε επιλέξουν ανάμεσα στις χιλιάδες αιτήσεις για να μιλήσεις σε ένα από τα 14 events που γίνονται σε 6 ηπείρους. Επέλεξα το Άμστερνταμ. Αν «περνούσε» το ενός λεπτού video θα μιλούσα εκεί 4-6 λεπτά. Είπα οκ, δεν έχω να χάσω κάτι να δοκιμάσω.

Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο δύσκολο θα ήταν να κάνω 1 λεπτό τόσο «καταπληκτικό» το οποίο πρώτα να ικανοποιούσε εμένα. Για να δημιουργήσω την ραχοκοκαλιά της τελικής ομιλίας, δούλεψα πάνω από 4 εβδομάδες. Όταν κατέληξα στο 1 λεπτό, άρχισε ο Γολγοθάς του video. Για να καταλάβεις, το «γύρισα» στο video πάνω από 60 φορές. Σημειωτέων ότι δουλεύω ως ομιλήτρια πάνω από 9 χρόνια. Μετά από 2 μήνες και με ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για εμένα, ζήτησα feedback, ανατροφοδότηση από ομιλητές παγκοσμίου εμβέλειας τους οποίους γνώρισα στο Global Speakers Summit. Πολλές αλλαγές! Το αποτέλεσμα, μετά από 15 ακόμα γυρίσματα ήταν καλό.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν την απογοήτευσή μου όταν έλαβα την αρνητική απάντηση από το TED. Μου είπαν να προσπαθήσω και του χρόνου στο email. Άραγε αυτό το λένε σε όλους;

Τον Μάιο 2012, μιλώντας με την φίλη μου Jane Ransom, life coach μοιράστηκε μαζί μου την χαρά που έγινε αποδεκτή η αίτησή της να μιλήσει στο TEDxChennai στην Ινδία. Tην ρώτησα πως έγινε αυτό και μου είπε ότι η μια κοινή φίλη που είχαμε κάνει ένα σεμινάριο μαζί στην Αμερική, ήταν από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής. Θα είχε πρόβλημα να επικοινωνήσω μαζί της, γιατί και εγώ θα ήθελα να μιλήσω; Κανένα.

Mέσω facebook η Ινδή φίλη μου με ενημέρωσε ότι με εκατοντάδες αιτήσεις, είχαν καταλήξει σε 12 άτομα και ότι δεν προλάβαινα γιατί θα έπρεπε να έχω έτοιμο video και την ομιλία. Μέσα σε 10 λεπτά της έστειλα το video και την ομιλία! Εντυπωσιάστηκε. Μου είπε ότι θα το δείξει στην επιτροπή και ότι θα επικοινωνήσουν μαζί μου.

Στις 30/9/12 μίλησα σε 1200 άτομα μαζί με 16 ομιλητές από 4 ηπείρους για τις Μοναδικές μας αποτυχίες. Είπα ότι η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας και ότι υπάρχει μόνο αν παρατήσεις τον στόχο σου ή αν συνεχίζεις να προσπαθείς με τον ίδιο τρόπο. Η συμμετοχή μου στο TEDxChennai, είναι η ζωντανή απόδειξη!

Την ομιλία μπορείς να την δεις παρακάτω και θα χαρώ πολύ να δω το σχόλιό σου στο You Tube.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uQKTaJt48Bw

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal