EcoΚΤΗΜΑ: Ένα υπέροχο ταξίδι στην Φύση

Μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να μετουσιώνουν τον πόνο σε δημιουργία. Ακόμη καλύτερα να δίνουν σάρκα και οστά σε καινοτόμες ιδέες, δίνοντας σε μας την ευκαιρία  να σκεφτόμαστε λίγο…διαφορετικά.

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, ανήκει και η κ. Μαρία Φιλιππή, δημιουργός του EcoΚτήματος, ενός οικολογικού κτήματος που συνδυάζει την φυσική με την ψηφιακή εμπειρία.

Πηγαίνοντας πίσω στο 2010 με μια νοητή μηχανή του χρόνου, η κ. Φιλιππή έχασε την μητέρα της από την επάρατη νόσο. Τότε, ούσα φοιτήτρια ενός διατμηματικού  μεταπτυχιακού προγράμματος, αποφάσισε να «ξορκίσει» τον πόνο μέσα από την δημιουργία ενός πρωτότυπου οικολογικού κτήματος στον χώρο όπου μεγάλωσε και έζησε η μητέρα της.

Μέσα από μια πλούσια επαγγελματική εμπειρία στο κομμάτι της επικοινωνίας σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες κι ομολογουμένως μ’ ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό σε επίπεδο σπουδών, η Μαρία έκλεισε τις ακαδημαϊκές τις σπουδές με το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Τεχνολογίες της πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά «Παρακολουθώντας το μάθημα “Μάθηση και ψυχαγωγία σε ψηφιακό περιβάλλον”, μου γεννήθηκε η ιδέα του ΕcoKτήματος. Για ψυχολογικούς λόγους, ήθελα ο τόπος της νέας μου προσπάθειας να είναι η πατρίδα των παιδικών χρόνων της μητέρας μου…’Ετσι με αγάπη, μεράκι και ίδια κεφάλαια, άρχισε το συγκεκριμένο όραμα να παίρνει σάρκα και οστά. Να σημειώσω ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε και συνεχίζει να δουλεύει με την αγαστή συνεργασία και συμβολή του Εργαστηρίου Νεων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εν τω μεταξύ, η πρόταση του EcoKτήματος έγινε δεκτή για να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος ΕΣΠΑ για την νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα. Η ομάδα του EcoKτήματος εκτός από εμένα, αποτελείται από τους κ. Μιχάλη Μεϊμάρη, Διευθυντή του παραπάνω εργαστηρίου και Καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, τον κ. Δημήτρη Γκούσκο Επίκουρο Καθηγητή στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, την κ. Μαρία Ρέρρα, Yπεύθυνη Μάρκετινγκ, τους κ.κ.Κωνσταντίνα Υφαντή και Γιάννη Στρίκο, Γεωπόνο Βιοτεχνολόγο και Τεχνολόγο Γεωπόνο αντίστοιχα και την κ. Ευγενία Σιαμπανοπούλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Σημειώστε ότι οι περισσότεροι από τους συνεργάτες συμμετέχουν εθελοντικά στο εγχείρημα και το στηρίζουν με όρεξη και κέφι. Επίσης να σημειωθεί ότι κατά περίπτωση υπάρχουν πολλοί ακόμα εθελοντές που μας βοηθούν. Είναι ελπιδοφόρο και όμορφο αυτό που συμβαίνει.»

EcoΚτήμα: Όταν η φύση συναντά την τεχνολογία

Αν η ζωή μας μοιάζει μ΄ ένα παζλ, τότε σίγουρα το κομμάτι που «λείπει» είναι η  επαφή μας με την φύση.

Τι θα λέγατε λοιπόν να βρισκόσασταν σ’ ένα κτήμα συνολικά 5 στρεμμάτων στην πίσω πλευρά της Πάρνηθας, όπου θα μπορούσατε να παίξετε ψηφιακά παιχνίδια, να αγγίξετε τα φυτά και  να γεμίσετε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα;

Ένας τέτοιος φυσικός χώρος είναι το ΕcoKτήμα. Το ΕcoKτήμα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων-επιλογών στους επισκέπτες του:

Το καλλιεργητικό κομμάτι: Ένας ιδιώτης μπορεί να νοικιάσει το δικό του περιβόλι με έκταση περίπου 50 τ.μ. και το οποίο μπορεί να καλύψει έως και 100% τις ανάγκες του σε φρέσκα λαχανικά. Το περιβόλι μπορεί να φυτευτεί με τα φυτά που θα επιλέξει μόνος του ή με τη καθοδήγηση των γεωπόνων του EcoKTHMAτος. Το πότισμα γίνεται από τους υπεύθυνους του χώρου, ενώ η  φροντίδα μπορεί να είναι αποκλειστικά του ιδιώτη ή σε συνεργασία με το EcoKTHMA. Ο ιδιώτης μπορεί να επισκέπτεται το περιβόλι του

  • φυσικά τις ώρες λειτουργίες του EcoKTHMAτος και
  • ψηφιακά 24 ώρες το 24ωρο μέσω διαδικτυακής κάμερας (web camera).

Η συγκομιδή, μπορεί να συλλέγεται από τον ίδιο ή σε περίπτωση που δεν προλαβαίνει  γίνεται από το ecoΚτήμα και παραδίδεται στο χώρο του μαζί με άλλα προϊόντα από συνεργαζόμενες οργανώσεις. Αν δε έχουν παραχθεί περισσότερα από όσα μπορούν να καταναλωθούν, στο EcoKTHMA λειτουργεί ανταλλακτική αγορά όπου μπορεί να γίνει ανταλλαγή της περίσσειας της παραγωγής  με τους άλλους  «EcoΓείτονες.»

Το εκπαιδευτικό κομμάτι: Στην περίπτωση του EcoKτήματος η λέξη καινοτομία είναι μάλλον συνώνυμη με τα όσα συμβαίνουν στον συγκεκριμένο χώρο. Με βάση το επιστημονικό υπόβαθρο της Μαρίας και των συνεργατών της από το Εργαστήριο, έχουν δημιουργηθεί ψηφιακά και υβριδικά παιχνίδια με μαθησιακό σκοπό. Τα παιχνίδια αυτά ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων serious games (η άλλη κατηγορία είναι τα fun games) τα οποία έχουν χαρακτήρα καθαρά εκπαιδευτικό. Στο EcoΚτήμα, δίνεται η δυνατότητα σ’ έναν ιδιώτη να μπει στον μαγικό κόσμο ενός τέτοιου παιχνιδιού κλείνοντας ραντεβού εκ των προτέρων. Το ίδιο μπορεί να κάνει κι ένα συνεργαζόμενο με το EcoΚτήμα σχολείο, με τα παιδιά και τους δασκάλους να μπαίνουν σ΄έναν «τρελό» ψηφιακό παιχνίδι, όπου η μάθηση γίνεται ψυχαγωγία, αναζήτηση, έρευνα. Τα επιστημονικώς σχεδιασμένα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται στο EcoKτήμα ανήκουν στην μεγάλη «οικογένεια» των location games και των pervasive games (παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας). Μάλιστα, για ακόμη πιο δυνατή ψηφιακή εκπαιδευτική εμπειρία σ’ έναν ανοικτό φυσικό χώρο όπως είναι το EcoΚτήμα χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα blended reality games, τα οποία αποτελούν ένα πάντρεμα των δύο παραπάνω κατηγοριών serious games.

Το κομμάτι της ξενάγησης, της διατροφής, της ψυχαγωγίας: Πέρα από το καλλιεργητικό και εκπαιδευτικό κομμάτι, το να βρεθείς μέσα στην φύση μια ανάσα σχεδόν από την πολύβουη μας πόλη, έχει ανεκτίμητη αξία. Οι άνθρωποι του EcoΚτήματος είναι πάντα εκεί πρόθυμοι να…σας πάρουν από το χέρι, να παίξετε παιχνίδια την φύση, να οργανώσετε μαζί δραστηριότητες, να αγγίξετε και να μαζέψετε φυτά τα οποία μπορείτε απευθείας να μαγειρέψετε στην κουζίνα του EcoΚτήματος. Γονέας, παιδί, ενήλικας, νεός, γέρος δεν έχει σημασία!Επίσης, αν το επιθυμείτε μπορείτε να μείνετε και στον ειδικά διαμορφωμένο ξενώνα.

Ρωτώντας τη Μαρία Φιλιππή ποιό είναι το προφίλ των ανθρώπων που επισκέπτονται τον χώρο ή διατηρούν το δικό τους μικρό περιβόλι στο EcoKτήμα, η απάντηση είναι μάλλον αναμενόμενη: «Είναι όλοι τους άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και βαθιά αγάπη για την φύση. Είναι πραγματικά ωραίο να τους βλέπεις να έρχονται με τα παιδιά τους και να μπαίνουν στο αμάξι φεύγοντας βγάζοντας τα παππούτσια τους γεμάτα με λάσπες. Αυτή είναι η ουσία: να βρεθούμε κοντά στην φύση, παιδιά και ενήλικες ερχόμενοι σε επαφή με το χώμα, την γη.»

Και φυσικά στην συζήτησή μας, δεν θα μπορούσε να λείπει μια σημαντική αναφορά στα σχολεία που επισκέπτονται τον χώρο: Τι αποτελέσματα έχει δει η Μαρία και η ομάδα της στα παιδιά,σε μαθησιακό και ψυχολογικό επίπεδο; «Γι’αυτήν την ερώτηση, θα σας απαντήσω μέσα από την εμπειρία μου με βάση την συνεργασία μου μ’ ένα εξαιρετικό βιωματικό σχολείο που ακούει στο όνομα «Πρότυπη Παιδαγωγική» και βρίσκεται στο Χαϊδάρι. Το συγκεκριμένο σχολείο έφερε κάποια στιγμή το καλοκαιρινό τμήμα στο EcoKτήμα, αντί να πάει τα παιδιά για μπάνιο στη θάλασσα, εφόσον ήταν καλοκαίρι. Τα παιδιά φεύγοντας, όταν τα ρωτήσαμε αν προτιμούν θάλασσα ή βουνό, δεν ήξεραν τι να απαντήσουν. Είχαν περάσει ουσιαστικά καλά στον χώρο και είχαν μάθει. Γενικά από την εμπειρία μου βλέπω να έρχονται εδώ παιδιά γεμάτα άγχος και ένταση και να φεύγουν με το χαμόγελο στα χείλη. Για μένα, ούσα και μητέρα δυο μικρών παιδιών, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση.»

Και μέσα από αυτό το “ταξίδι”, πώς βλέπει τελικά μια νέα γυναίκα επιχειρηματίας, την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; «Προσωπικά, είμαι ευτυχισμένη με αυτό που κάνω γιατί μεταξύ άλλων βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους, με το ίδιο όραμα και φιλοσοφία ζωής. Παρ΄ όλα αυτά, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, μ’ ένα κράτος επί της ουσίας «εχθρικό» για έναν νέο επιχειρηματία, είναι δύσκολο σπόρ. Από την άλλη πλευρά, η επιχειρηματικότητα, όπως μου είχε πει κάποτε χαρακτηριστικά ένας γνωστός επιχειρηματίας, έχει συνδεθεί στην Ελλάδα με τηνν λέξη «ενοχή». Κι όχι άδικα. Ποιός είπε όμως ότι επειδή είναι δύσκολο, δεν πρέπει να (το) επιχειρήσεις; Ότι αξίζει, μερικές φορές πονάει κι είναι δύσκολο. Αξίζει όμως…»


Πηγή:http://hellenicstartups.gr

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal