Θεματικά πεδία

Θεματικά πεδία

“ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ”

Θεματικά πεδία

Η καινοτομία είναι μια αρκετά «ασαφής» έννοια – συνήθως συσχετίζεται με την τεχνολογία και την πληροφορική, αλλά η καινοτομία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλαπλά επίπεδα όπως διαδικασίες εκμάθησης, βελτιστοποίηση διαδικασιών παραγωγής ή μεταφορών εμπορευμάτων, παροχή υγειονομικής περίθαλψης κτλ.

Γενικά για την διεξαγωγή κάποιας στρατηγικής προώθησης της καινοτομίας θα πρέπει να υπάρχει κάποιος υψηλού επιπέδου στόχος (π.χ. προτεραιότητες βιώσιμης, αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης). Κατόπιν θα πρέπει να υπάρχουν θεματικοί άξονες ανάπτυξης της καινοτομίας, επί παραδείγματι:

- Προώθηση οικολογικά φιλικών τεχνικών

- Ασφαλέστερα, ανθεκτικότερα και αναβαθμίσιμα συστήματα, κατασκευές ή προϊόντα

- Υγεία και ασφάλεια των πολιτών

- Παιδεία, πολιτισμός και επιμόρφωση

- Δικαιότερη κατανομή πόρων και πλούτου καθώς και η πρόσβαση σε αυτά

- Βελτίωση στους τομείς της παραγωγής και προώθηση της επιχειρηματικότητας

Γενικότερα η εφαρμογή της καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας μπορεί να ειδωθεί από πολλαπλά πλαίσια. Με βάση τις Ευρωπαϊκές αρχές και τη φιλοσοφία ανάπτυξης ενός κοινωνικά ευαίσθητου κράτους, θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την φιλοσοφία που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:

diagram

Οι διαγωνισμοί καινοτομίας συνεπώς στοχεύουν στην ανάδειξη της δυνατότητας προσφοράς του ΤΕΙ Πατρών στους προαναφερθέντες άξονες, ώστε να γίνονται αντιληπτά:

  • Από την κοινωνία και την κυβέρνηση, η συνεισφορά του Ιδρύματος στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και

  • Από τους φοιτητές, ο ρόλος που καλούνται να παίξουν συμμετέχοντας ενεργά και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες στην κοινή προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας

  • Από εσωτερικούς και εξωτερικούς επενδυτές, η δυναμική και προοπτική επενδύσεων στο ποιοτικότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας που είναι η γνώση.

Ο διαγωνισμός καινοτομίας λοιπόν αφορά την υποβολή ιδεών και προτάσεων οι οποίες να αναφέρονται συνδυαστικά σε τουλάχιστον ένα τομέα της οικονομίας και έναν τομέα της κοινωνίας. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει κάποια παραδείγματα ιδεών και τη συσχέτισή τους με τους στόχους αυτούς.

Σχολή

Οικονομικός στόχος

Κοινωνικός στόχος

Παράδειγμα

ΣΤΕΦ

Αύξηση Παραγωγικότητας και Ανταγωνιστικότητας

Βιωσιμότητα

Καινοτόμος μηχανολογικός εξοπλισμός για παραγωγή – επεξεργασία προϊόντων, με έμφαση στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

ΣΔΟ

Προώθηση συμμετοχής στην Οικονομία

Αλληλεγγύη

Συμμετοχική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για παραδοσιακά προϊόντα από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. νησιά)

ΣΕΥΠ

Προώθηση υγείας και αύξησης του πληθυσμού

Συνοχή

Μελέτη για αναδιάρθρωση των μοντέλων υπηρεσιών υγείας ώστε περιοχές με λιγότερα κέντρα υγείας να μην υστερούν σε επίπεδα παροχής φροντίδας σε σχέση με τα αστικα κέντρα

Με βάση τα ανωτέρω, ενδεικτικά παρατίθενται θεματικά πεδία ιδεών, των οποίων ενθαρρύνεται η συμμετοχή στο διαγωνισμό:

  • Καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές οι οποίες θα προάγουν την εκπαίδευση και θα έχουν ως σκοπό ειδικά καινοτόμα εκπαιδευτικά θέματα σε όλες τις ειδικότητες της τεχνολογικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών (εργαλεία ασύγχρονης εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές ηλεκτρονικές παιδαγωγικές εφαρμογέςκ.α.).

  • Καινοτόμες τεχνολογικές ιδέες και εφαρμογές οι οποίες θα προάγουν τον πολιτισμό και την κοινωνία και θα έχουν ως σκοπό την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα,

  • Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, πολιτιστικές δράσεις ενημέρωσης σχετικές με φορείς (μουσεία, γκαλερί, σχολές κτλ.) ή και δρώμενα (εκδηλώσεις, φεστιβάλ κ.λπ.), εφαρμογές μέσα από τη χρήση των social networks, κ.α.

  • Καινοτόμες τεχνολογικές ιδέες και εφαρμογές οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα έχουν ως σκοπό τον περιορισμό της ρύπανσης, την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, την εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πιο συγκεκριμένα, προσαρμογή ή τροποποίηση συσκευών / εφαρμογών με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, τη χρήση νέων καινοτόμων συσκευών για έλεγχο, μέτρηση & περιορισμότων ρύπων και την εξοικονόμηση ενέργειας με εφαρμογή σε οποιοδήποτε δραστηριότητα, την αξιοποίηση όλων των πιθανών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής.

  • Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται ιδέες σχετικές με την Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα (ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), ηλεκτρονικοί κατάλογοι (e-catalogues), ηλεκτρονικές δημοπρασίες (e-auctions), ηλεκτρονικές αγορές (emarketplaces),κ.α.).

Εγγραφή στη Θεματικά πεδία

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal