«Βραδιά του Ερευνητή» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών | 28 Σεπτεμβρίου 2012

Μια βραδιά αφιερωμένη στους ερευνητές και το επιστημονικό και κοινωνικό τους έργο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Βραδιά του Ερευνητή»και διοργανώνεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (EΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επιστημονικοί φορείς της χώρας (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ινστιτούτο Παστέρ, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μουσείο Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, κ.ά.) που θα παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους επιτεύγματα μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, επιστημονικά και θεατρικά δρώμενα, κουίζ, προβολές, περίπτερα, γκράφιτι.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, θα γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές και θα ξεναγηθούν στα Εργαστήρια του ΕΙΕ, αλλά και τη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και το Κέντρο Ψηφιοποίησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Ο χώρος του φουαγιέ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα χωριστεί σε τέσσερις «ζώνες», ανάλογα με το θέμα και το είδος των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν: α) ζώνη «hands-on»: πάρτε μέρος στα πιο εντυπωσιακά πειράματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και τεχνολογίας. Χημικά διαλύματα, κατασκευές, αλλά και …φαγητά, παίζουν ρόλους που δε φανταστήκατε ποτέ! β) ζώνη «exhibition»: αναρωτιέστε για τα πραγματικά αποτελέσματα της έρευνας και ανάπτυξης στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και ερευνητικά Ινστιτούτα; Οι ίδιοι οι επιστήμονες σάς ξεναγούν στις πιο εντυπωσιακές τους δημιουργίες, με επιδείξεις, διαδραστικά συστήματα, αλλά και παιχνίδια και δώρα. γ) ζώνη «science on stage»: η επιστήμη επί σκηνής, με παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου («η επιστήμη του CSI»), αλλά και debate για την κατεύθυνση της επιστημονικής έρευνας μέχρι το 2050, όπου ερευνητές «διεκδικούν» την ψήφο του κοινού για το πιο πολλά υποσχόμενο επιστημονικό αντικείμενο, δ) ζώνη «science on the road»: πώς είναι στην πραγματικότητα ένας επιστήμονας – δεκάδες παιδιά, που συμμετέχουν στα «Κυριακάτικα πρωινά» του ΕΙΕ ζωγραφίζουν graffiti με την καθοδήγηση σημαντικών καλλιτεχνών του είδους.

Η Βραδιά του Ερευνητή γιορτάζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την ίδια ημερομηνία. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 18.00. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ένα συναρπαστικό αστρο-πάρτυ, με happenings και μουσική από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στους δικτυακούς τόπους:
http://www.www.eie.gr/
http://www.openscience.gr/researchersnight2012/
http://www.facebook.com/ResearchersNightGreece/

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλ.: 210 7273516, 210 3692342

 

www.ekt.gr

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal